0 лв.

Продукти в кошницата:

Вашата кошница е празна

Покажи кошницата

Синдромът на сухото око - причини и решения


сухото око

Намалена слъзна секреция и ускорено изпарение на сълзите

Синдромът на сухото око се изразява в недостатъчното производство на сълзи или в промяната в състава на слъзния филм, който не е в състояние да изпълнява хидратиращите си функциите. Това често може да доведе до проблеми със зрението, парене или сърбеж в очите, усещане за пясък или цялостно чувство за умора в очите. Засяга около 10% от хората на възраст между 20 и 40 години и е негативен резултат както от съвременния начин на живот, така и от заобикалящата ни среда. Освен генетично предразположение причини за появата му са прекомерната употреба на алкохол, недостатъчния прием на течности, продължителното директно излагане на въздушния поток от климатик и заобикалящата ни замърсена среда – непроветриви и прашни помещения. Непрекъснатото гледане на телевизия, шофиране или работа пред монитора също допринасят за развитие на синдрома на сухото око. При всяко мигане се отделя малко количество слъзен филм, чията функция е да почисти и овлажни очната повърхност, но при повишена концентрация броят на миганията намалява (обикновено около 14 000 в ден), което засилва изпаряването на слъзния филм.
Приемът на някои медикаменти като антихистамини, антидепресанти, перорални контрацептиви, бета-блокери и др. засилва предразположението към синдрома на сухото око. Също така около 50% от носещите контактни лещи имат тези оплаквания.

Структура на слъзния филм

Тънкият филм, покриващ роговицата и предпазващ я от изсъхване, е изграден от 3 слоя:

– Горен липиден слой, който редуцира изпарението на сълзите

– Среден воден слой, отговорен за хидратацията

– Вътрешен муцинозен слой, грижещ се за очната лубрикация.

Решението е просто

За съжаление, повечето хора не успяват адекватно да определят проблемите със зрението, дължащи се на синдрома на сухото око, и не предприемат нищо за отстраняването им. Способността да виждаме ясно и липсата на дискомфорт в окото са взаимосвързани с качеството ни на живот.

Трудно е да избягаме от факторите, които причиняват синдрома, но симптомите могат ефективно да се намалят с употребата на капки за очи, като за предпочитане са тези без консерванти. Тяхната функция е да компенсират недостатъчното производство на слъзен филм. Тези от типа „изкуствени сълзи“ се адаптират добре към естествения слъзен филм и могат да се използва винаги щом усетите нужда. За носещите контактни лещи е изключително важно да се избере продукт, oдобрен за употреба с лещи. В този случай използването на капки за очи може значително да повиши комфорта и продължителността на носенето им.

Повече относно избора на капки за очи

Често поставянето на капки за очи директно върху очната повърхност е доста неприятно. По-ефикасен и удобен е следният метод – вземете отворената опаковка и с показалеца на втората ръка опънете кожата на долния клепач, така че да се образува джобче между него и окото. След това капнете 2–3 капки от течността в конюнктивната торбичка под долния клепач. Вече се срещат и гелове и спрейoве за очи с успокояващ чувството за сухота ефект.
Друга иновация на пазара са капките с натриев хиалуронат (натриевата сол на хиалуроновата киселина). Сред положителните качества на това вещество са, че то свързва водните молекули; предотвратява складирането на колаген и по този начин спомага за заздравяването на тъканта, без да оставя белези; има обезболяващо действие; в синовиалната течност изпълнява функцията на лубрикант и абсорбатор.

Pages comments: Reply to # - Отказ
#137
Ивелина

за дете на 6 години какво мога да ползвам за овлажняване? очите често се зачервяват- от климатик, стоене пред монитор, изкуствена светлина и лигавицата изсъхва

#138
info@leshti.bg

Здравейте, Ивелина,

Нашият оптик Ви препоръчва да изпробвате някой от продуктите на Ursapharm, които може да намерите тук. Особено HYLO-CARE 10 мл., които са без консерванти и съдържат Декспантенол, принадлежащ към групата на B-витамините. Този компонент има способността да се свързва с вода и да освежава очите, като ефективно подкрепя овлажняващите свойства и на натриевия хиалуронат в състава на капките. Също така следете дали детето Ви мига достатъчно, докато седи на компютъра. Ще е добре да нагласите монитора така, че да е над нивото на очите му, за да се съхрани слъзния филм.

#132
Галина

А кой е този спрей, видях само капки?

#133
info@leshti.bg

Здравейте, Галина,

Разгледайте и Спрей за очи Tears Again 10 мл с липозоми и витамини А + Е. Друг много ефективен спрей с аромат на лайка е LAIM Moisture 15 мл.тук, който, за съжаление, в момента е изчерпан, но очакваме ново зареждане след 2 седмици.

#131
Гергана

Много полезна информация!

#96
Иванка

всичко това ми е известно, но какви капки бихте препоръчали

#97
info@leshti.bg

Здравейте,

Препоръчваме Ви Спрей за очи LAIM Moisture. Успокоява и овлажнява окото. Съдържа натриев хиалуронат и лайка. Може да се изполва и когато сте с лещи. Благодаря Ви за проявения интерес. Екипът на Leshti.bg

#95
Tатяна

благодаря за информацията, беше много полезна

Top