За първи път с контактни лещи

На пазара на контактни лещи се предлага широк избор от модели на различни производители. Ако сте решили да започнете да носите контактни лещи, консултирали сте се с Вашия очен лекар, но не знаете кои са най-подходящите за Вас, Ви съветваме да помислите относно продължителността на носене и срока на подмяна, които отговарят на Вашите нужди.

По неофициална статистика в България контактни лещи използват около 2% от населението, което в сравнение с Европа - 8% и САЩ - 20%, е доста под средното ниво. Контактните лещи представляват много приятна алтернатива за корекция на зрението, която е подходяща за всеки човек, без значение от възрастта. Твърденията, че е трудно да се свикне с тях и че не осигуряват достатъчно добра видимост са невeрни. При правилно определени стойности за диоптър и базова кривина от Вашия очен специалист получавате същата зрителната острота както с очила. Едно от основните предимства на контактните лещи е, че те нямат рамки, които да ограничават зрителното поле. Поставени в окото, те се движат заедно със зеницата и осигуряват оптимална корекция на зрението, независимо от посоката, в която гледате.

Грижа за контактните лещи

Контактните лещи и очите

Ако сте избрали еднодневен модел и подменяте чифта си контактни лещи ежедневно, не се налага да ги почиствате и съхраняванетo в нов разтвор всяка вечер. Този вид без съмнение е най-удобният, защото не изисква никаква грижа, а гарантира най-висока хигиена, а и не на последно място спестявате от покупката на разтвори за контактни лещи.
Но при носенето на двуседмични, месечни или тримесечни лещи грижата за тяхната хигиена е от изключителна важност за Вашия комфорт. Неправилната им всекидневна дезинфекция може да причини зачервяване, чувство за парене и дори инфекция. Затова не пренебрегвайте грижата за Вашите лещи! След като привикнете към този процес, ще се уверите, че той не отнема повече от 30 секунди. Основните правила за почистване са посочени в долната таблица:

Винаги
 • Мийте ръцете си преди поставянето и свалянето на контактните лещи
 • Капете и втривайте от разтвора върху лещата преди (по желание) и след носене
 • Използвайте ново контейнерче за съхранение с всеки нов чифт
 • Подменяйте разтвора в контейнерчето всеки ден преди потапяне на лещата
 • Снабдете се с малка опаковка разтвор, когато сте на път
 • Negatives (DONTs)
 • Не доближавайте лещите до чешмяна вода
 • Не докосвайте отвора на бутилката с разтвор
 • Не използвайте слюнка, за да ги овлажните
 • Не поставяйте лещите след като сте се гримирали
 • Не приливайте разтвор в друга опаковка
 • Контактни лещи за продължително носене

  Преди да решите да спите с лещите, се уверете, че Вашият очен специалист е одобрил този начин на употреба за Вас и сте избрали модел, който е подходящ за продължително носене. Имайте предвид, че това не е подходящо за всяко око и затова е необходима предварителна консултация с лекар. Също така някои специалисти препоръчват да не се спи с торични лещи (за корекция на астигматизъм) - дори и с моделите, одобрени за такъв вид употреба от производител. Различните модели силикон-хидрогелни лещи позволят различен период на продължително носене. При някои модели напр. Avaira, то скъсява периода на подмяна и е необходимо да смените чифта не след 14, а след 7 дни. Също така винаги когато се усети умора или дразнение, е необходимо лещите да бъдат извадени и окото да бъде оставено да почине.

  Възможни рискове, свързани с продължителното носене

  Статистиката сочи, че този начин на употреба причинява до 5 пъти повече очни инфекции и други усложнения, отколкото дневното носене на контактни лещи. При продължителното носене е важно да се уверите, че Вашите очи се чувстват комфортно и не са зачервени, защото противното може да доведе до раздразнение и дори болка. Препоръчително е да си създадете схема на носене и да сваляте редовно лещите за почистване и почивка на окото (най-добре за цяла нощ). Общата поносимост към контактните лещи се влияе и от околната среда. В по-големите и прашни населени места очите са по-раздразнителни и напрегнати. Продължителният престой в задимени помещения влияе негативно на комфорта при употреба на контактни лещи.

  Сравнение на цените на видовете контактни лещи

  Подготвили сме за Вас приблизителните разходи при употребата на различните видове контактни лещи за 1 ден. Изчислили сме средната цена на вида лещи на база на цените ни:

  Месечни контактни лещи:

  Около 40 лв. за опаковка от 6 лещи = 13.33 лв за 1 чифт лещи, който ще използвате 30 дни. Разтвор за почистване и съхранение: 16 лв. за 2 месеца (срока на годност след отваряне 3 месеца, но при правилно използване 360 мл се изразходва за не повече от 2 месеца) = 8 лв. за 30 дни. Крайна цена за 30 дни: 13.33 + 8 = 21.33 лв / 30 = 0.71 лв. за 1 ден.

  Еднодневни контактни лещи

  Опаковка 30 бр. = 15 чифта лещи = 34 лв. Не е необходим разтвор. Разходите за ден = 34/15 = 2.26 лв.

  Опаковка 90 бр. = 45 чифта лещи = 88 лв. Не е необходим разтвор. Разходите за ден = 90/45 = 2.00 лв.

  Двуседмични контактни лещи

  29 лв. за пакет от 6 лещи = 9.66 лв. за 1 чифт, които ще носите в продължение на 14 дни. Разтвор за почистване и съхранение: 16 лв. за 2 месеца (срока на годност след отваряне 3 месеца, но при правилно използване разтвор от 360 мл свържва за не повече от 2 месеца) = 4 лв. за 14 дни. Крайна цена за 14 дни: 9.66 + 4.00 = 20.5 лв / 14 = 0.98 лв./ден